Stappenplan horecaterras

Ben je op zoek naar een nieuw horecaterras en weet je niet waar te beginnen? Wij helpen jou graag verder met het horecaterras stappenplan. Dit stappenplan is uitgeschreven via eigen ervaringen en ondervindingen.

Stap 1: Leg op voorhand je standaarden vast.

Bij het openen van een terras stijgt de capaciteit van jouw zaak. Hierdoor kan je meer mensen plaatsen en bedienen. Hierdoor is het belangrijk dat je zelf op voorhand de kwaliteit en service vastlegt en deze nastreeft. Zo mogen er bijvoorbeeld geen extreme wachttijden ontstaan voor bestellingen en moet de kwaliteit van de bestellingen gelijk blijven. Werk dus alvast een kwaliteitstest in en bereken de gemiddelde wachtduur van een bestelling voordat het terras aanwezig is. Deze scores zouden behouden moeten blijven met het terras.

Stap 2: Bepaal de openingstijden en capaciteiten van het terras

Bij het ontwerpen van jouw terras is het belangrijk om rekening te houden met de openingstijd en de capaciteit van het terras. Bij de openingstijden moet je rekeninghouden met de buitentemperaturen (ook ‘s avonds) en het terras erop voorzien zodat uw gasten op een aangename manier op het terras zitten. Als het terras het hele jaar geopend is zullen er ook verwarmingselementen en overkappingen moeten voorzien worden.

De capaciteiten van het terras bepalen dan weer de grootte van het terras. Hierbij moet ook gedacht worden aan de hoeveelheid extra werknemers die er nodig zijn in de zaak. Hiervoor kan je de overweging nemen tussen vast personeel, flexi-jobbers of studentenjobs. Maar de service mag in geen geval leiden onder de extra capaciteiten.

Stap 3: Maak een duidelijke analyse van het buitenoppervlak.

Eenmaal we een zicht hebben op de capaciteit die we willen bereiken is het belangrijk dat we nagaan of deze capaciteiten realistisch zijn. Meet de ruimte op die u ter uw beschikking hebt en maak eens schets van het terras. Denk ook aan de looproutes voor de gasten en service, plan daarnaast genoeg opbergruimte in.
Zorg ook dat er genoeg ruimte is tussen de tafels en dat er tafels zijn met meerdere hoeveelheden zitplaatsen. Denk aan tafels van 2, tafels van 4 en tafels van 6.

Neem ook alvast enkele foto’s van de huidige ruimtes waar het terras moet komen. Deze foto’s kunnen leveranciers helpen met een zicht te krijgen op het terras zodat ze u makkelijker kunnen helpen met het terras.

Stap 4: Kies de producten die u wilt plaatsen op het terras

Naast het kiezen van terrasmeubilair is er ook nood aan een overweging rond welke bescherming er zal geplaatst worden op het terras. Denk maar aan windschermen, parasols, pergola’s en zonluifels. Ook verlichting en verwarmingselementen bieden een mogelijke meerwaarde aan het terras.

Terrasmeubilair

Uitnodigende meubels trekken gasten aan. Door een aangename sfeer te creëren op het terras komen er meer bezoekers naar het terras en zullen de bezoekers langer blijven zitten op het terras.

Ga voor een degelijke kwaliteit en voor meubilair dat weerbestendig is.

Bescherming van de terrasgasten

Om jouw terras nog langer bruikbaar te maken kan je kiezen om te werken met windschermen, parasols en pergola’s.

Een windscherm zorgt ervoor dat de gasten beschermd zijn tegen rukwinden, ongewenste geuren en lawaaihinder. Daarnaast zullen windschermen een hinder zijn bij diefstallen op het terras

Parasols zorgen voor een bescherming tegen de zon en brengt daarmee extra schaduw op het terras. Een parasol beschermd ook een zekere mate tegen neerslag

Pergola’s bieden de optimale bescherming tegen weer en wind. Ze zijn als het ware een extra ruimte aan het gebouw.

Extra comfort op het terras

Door te kiezen voor verlichting en verwarmingselementen kan u de sfeer van het terras makkelijk behouden. Op een koude winterdag laar u de vuurtjes branden en kunnen de mensen toch genieten op het terras.

Deze accessoires kunnen makkelijk gecombineerd worden met de windschermen, parasols en pergola’s.

Stap 5: Personaliseer jouw terras

Door te kiezen voor de juiste producten op het terras kan u uw terras tot één geheel maken. Zo kunnen de kleuren van het terrasmeubilair makkelijk gecombineerd worden met de kleuren in het bedrijfslogo, kan je de kleuren mooi laten samenkomen en is zelf bedrukking van het logo mogelijk op de meeste producten. Denk maar aan bijvoorbeeld een pergola met het logo.

Stap 6: Maak een afspraak met een expert

Eenmaal het basisidee van het terras uitgewerkt is raden wij aan om toch ook een afspraak in te plannen met een expert. Zij helpen u graag verder met het kiezen van de juiste producten, meten het terras nog eens professioneel op en geven extra aanbevelingen.

Stap 7: Kostprijsberekening en financiering

Na het contact met een expert zal u in de meeste gevallen een prijsofferte ontvangen van het betreffende onderdeel. Door alle offertes te bundelen en met elkaar op te tellen kan u een prijsberekening maken voor het terras. Om de kosten te drukken kan u een financiële bijdrage aanvragen bij uw brouwerij. Dit bespreekt u het beste met uw vertegenwoordiger.

Bij een terras is het aangeraden om het terras in één keer in orde te zetten, anders zal er een deel van het effect verloren gaan.